Skip to main content

Αρχική    Περιγραφή του έργου    Συντελεστές       

Αντικείμενα

Γλώσσα είναι ακριβώς Αγγλικά
Λεπτομερής Αναζήτηση
 • Η νότια Ευρώπη στην Εποχή των Επαναστάσεων

  Βιβλίο
 • Το 1821 και ο κόσμος

  Ομιλία/Διάλεξη
 • Ο Φιλελληνισμός και η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Προς μια Παγκόσμια Ιστορία

  Συνέδριο/Ημερίδα
 • Workshop: 1821: Τι το έκανε ελληνικό και επαναστατικό;

  Συνέδριο/Ημερίδα
 • #Greece200years

  Twitter hashtag
 • #Επανάσταση1821

  Το hashtag #Επανάσταση1821 κυριάρχησε στον κόσμο του Twitter τον Μάρτιο του 2021 κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το μεγαλύτερο μέρος των αναρτήσεων αναφέρεται στο γεγονός των εορτασμών με έναν περιπαικτικό χαρακτήρα για τα πολιτικά πρόσωπα ή αφορά εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα την 25η Μαρτίου 2021. Γίνεται, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική σημαία, η οποία χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως σημάδι εθνικισμού στον 21ο αιώνα. Οι εικόνες που συνοδεύουν τα κείμενα είτε καυτηριάζουν την επέτειο είτε δείχνουν ελληνικές σημαίες και αποτυπώσεις ελληνικών σημαιών σε κτήρια ανά τον κόσμο λόγω των εορτασμών.
 • #Greece2021

  Το hashtag #Greece1821 κυριάρχησε τον Μάρτιο του 2021 στο Twitter λόγω του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι χρήστες του διαδικτύου παρουσιάζουν με ικανοποίηση και έντονη χαρά τον εορτασμό των 200 χρόνων που πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο. Η γαλανόλευκη σημαία κυριαρχεί στις αναρτήσεις τους: παρουσιάζουν κτήρια ανά τον κόσμο με την ελληνική σημαία ή εικόνες με τη σημαία και ιστορικά πρόσωπα. Επίσης, καταγράφουν ιστορικές πληροφορίες για πρόσωπα και γεγονότα από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και δείχνουν τον ενθουσιασμό τους από την κινητοποίηση των Ελλήνων ανά τον κόσμο.
 • Από τα Όπλα στον Λόγο: Τάφοι Αγωνιστών – Τάφοι Λογοτεχνών στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών

  Άρθρο
 • Δύναμη και ατιμωρησία: τι δεν έμαθαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπόρις από τους αρχαίους Έλληνες

  Ομιλία/Διάλεξη
 • 200 χρόνια μετά το 1821-Λεύτεροι

  Δημόσια ομάδα στο facebook που ασχολείται με την Ελληνική Επανάσταση. Οι χρήστες μπορούν ελεύθερα να δημοσιεύουν και να σχολιάζουν θέματα που αφορούν ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα γύρω από το 1821.
 • Η πολεμική αναμέτρηση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, 1821-1830

  Ιδιωτική ομάδα στο facebook που ασχολείται με τις αναπαραστάσεις του 1821 στην τέχνη και τον λόγο. Η ιδιωτική ομάδα δημοσιεύει διαφόρων ειδών αναπαραστάσεις για το 1821, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, μινιατούρες κ.ά. με σκοπό οι χρήστες να συζητήσουν σχετικά με την αξιοπιστία τους ή να ενημερωθούν για την ύπαρξή τους.
 • Ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας: επανεκτιμώντας την οικονομική του κληρονομιά

  Ομιλία/Διάλεξη
 • Νέες οπτικές του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας: Μύθοι, πραγματικότητες, κληρονομιές και προβληματισμοί

  Βιβλίο
 • Αντιδράσεις για την ανάρτηση του προφίλ "Γιάννης Κωνσταντάτος Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρουπολης", 01/03/2021, 21:06

  Τα σχόλια της ανάρτησης είναι σε μεγάλο βαθμό θετικά, παρότι εντοπίζονται και αρνητικές αντιδράσεις. Οι σχολιασμοί αφορούν στην τοποθέτηση του δημάρχου για την καταστροφή του γκράφιτι του Εύρυτου σε τοίχο του δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού, όπου οι δράστες ειρωνικά αποκαλούνται «μίζερη μειοψηφία», «νενέκοι» και «δημοκράτες», συγκρίνονται με Οθωμανούς καταστροφείς χριστιανικών ναών και επισημαίνουν ότι η ζημιά θα αποκατασταθεί. Ανάλογα με τη θεωρούμενη ιδεολογική τους τοποθέτηση, οι δράστες κατηγοριοποιούνται ως άγνωστοι, αναρχικοί, αριστεροί, κομμουνιστές ή υποστηρικτές του Σύριζα. Λαμβάνουν πλήθος διαφορετικών μειωτικών χαρακτηρισμών: άθεοι-αλλόθρησκοι, αμόρφωτοι-απολίτιστοι-χωρίς παιδεία-βάνδαλοι, νοητικά πάσχοντες και φασίστες. Σε κάθε περίπτωση, αποκαλούνται ανθέλληνες, εθνομηδενιστές και απάτριδες.
 • Αντιδράσεις για την ανάρτηση του προφίλ "Luben TV", 19/3/2021, 12:58

  Η ανάρτηση (αναδημοσίευση ρεπορτάζ σχετικά με τα επακόλουθα του βανδαλισμού του έργου του Εύρυτου και την βίαιη εμπλοκή μελών τοπικής ακροδεξιάς ομάδας) δέχεται γενικά θετικά σχόλια. Πέρα από μεμονωμένα σχόλια θαυμασμού για τα ανήλικα θύματα και ευχαριστίες για την ενημέρωση, οι περισσότεροι χρήστες τάσσονται υπέρ των θυμάτων, με τους περισσότερους να αστειεύονται με το όνομα της ακροδεξιάς ομάδας, τη διαπλοκή μεταξύ παρόμοιων ομάδων και αστυνομίας και την θεωρούμενη υποκρισία/έλλειψη ευφυίας των ακροδεξιών∙ λιγότεροι εκφράζουν αποτροπιασμό και απογοήτευση με το περιστατικό. Μεμονωμένες υπερασπίσεις του Εύρυτου ή της βίας σε βάρος βάνδαλων/«Ανθελλήνων» γίνεται δεκτή με ειρωνικά σχόλια και παρόμοια αστεία (μαζί με γελιοποίηση της εμφάνισης των ακροδεξιών και της ιδεολογίας των «ίσων αποστάσεων»), αλλά και μερικές επιμέρους ομοφοβικές/σεξιστικές προσβολές. Τέλος, μια ερώτηση για την διαφθορά της τοπικής αυτοδιοίκησης δέχεται αρνητικές αντιδράσεις (θεωρείται πως ο αρχικός σχολιαστής δεν είναι σύμφωνος με την ανάπτυξη της περιοχής) αλλά και νέα ειρωνικά αστεία.
 • Αντιδράσεις για την ανάρτηση του προφίλ "TV Χωρίς Σύνορα", 19/3/2021, 15:57

  Η δημοσίευση (ρεπορτάζ για περιστατικά βίας μετά την αποκατάσταση του έργου του Εύρυτου στο δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού, κατά το οποίο πολίτες που παρίσταναν τους αστυνομικούς, χειροδίκησαν εις βάρος θεωρούμενων ύποπτων βάνδαλων και συνελήφθησαν) δέχεται μεικτά σχόλια που επανεξετάζουν την υπόθεση και δεν ασχολούνται με τις παρούσες εξελίξεις.
 • Αντιδράσεις για την ανάρτηση του προφίλ "TV Χωρίς Σύνορα", 4/3/2021, 13:01

  Η ανάρτηση (αναδημοσίευση άρθρου για τις αντιδράσεις στην πρόσκληση του καλλιτέχνη Εύρυτου από το δήμο Σερρών λόγω της θεωρούμενης ναζιστικής και επιθετικής του εργογραφίας) δέχεται κυρίως θετικά σχόλια. Αρκετοί χρήστες υπερασπίζονται τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, θεωρώντας το έργο του Εύρυτου απαράδεκτο, την απόκρυψη της ταυτότητας του καλλιτέχνη ύποπτη και την στάση των αρχών ανησυχητική. Αντίθετες απόψεις αντικρούονται προκαλώντας συγκρούσεις: κυρίως θέματα είναι το νεαρό της ηλικίας του καλλιτέχνη (και το εάν αυτό δικαιολογεί ή μη τις ναζιστικές του απόψεις) και το κατά πόσο οι αντιδράσεις οφείλονται στο μίσος της Αριστεράς για τον πατριωτισμό και την ελληνικότητα (οι χρήστες είναι κάθετα αντίθετοι). Μια τρίτη ομάδα ειρωνεύεται ή θεωρεί πως η απόφαση είναι δόλωμα για την προσέλκυση αντιδραστικών στις Σέρρες.
 • Αντιδράσεις για την ανάρτηση του προφίλ "NOTIA.GR", 24/3/2021, 08:51

  Η ανάρτηση (αναδημοσίευση άρθρου για την καταστροφή του έργου του Εύρυτου στο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετά την πρώτη αποκατάστασή του, που παραθέτει τις κατηγορίες του δημάρχου Γ. Κωνσταντάτου προς «ομάδα μηχανών» από τη Γλυφάδα που κατέστρεψε το έργο και την αντιπολίτευση που δεν υποστήριξε ψήφισμα για την καταδίκη τους, όπως και ευχές του για νέες συλλήψεις) λαμβάνει μεικτά αλλά κυρίως άσχετα σχόλια.
 • Αντιδράσεις για την ανάρτηση του προφίλ "NOTIA.GR", 17/3/2021, 13:57

  Η ανάρτηση (αναδημοσίευση άρθρου που μεταφέρει το παρασκήνιο της αμφιλεγόμενης πρόσκλησης του Εύρυτου στο δήμο Σερρών –καθώς και τις αντιδράσεις της τοπικής αντιπολίτευσης–, την αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής και την ακύρωση των προγραμματισμένων παρεμβάσεων του καλλιτέχνη –λόγω της «φοβικής συμπεριφοράς» του και της μη αποκάλυψης προσωπικών στοιχείων) δέχεται κυρίως αρνητικά σχόλια.
 • Αντιδράσεις για την ανάρτηση του προφίλ "serresLife.gr", 02/03/2021, 10:39

  Η ανάρτηση (αναδημοσίευση άρθρου για την αμφισβήτηση της συνεργασίας του Δήμου Σερρών με τον Εύρυτο λόγω των θεωρούμενων ακραίων του απόψεων, παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο τον υπερασπίζεται) συγκεντρώνει κυρίως αρνητικά σχόλια.
 • Αντιδράσεις για την ανάρτηση του προφίλ "LIFO", 11/03/2021, 08:02

  Τα σχόλια στην ανάρτηση (ρεπορτάζ της δυσαρέσκειας και μετέπειτα ανακοίνωσης του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος για την παράνομη και ιδεολογικά διχαστική ανάθεση έργου στον Εύρυτο από τον δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού) σε μεγάλο βαθμό διαφωνούν με το αναδημοσιευόμενο άρθρο. Από τη μία, σχολιαστές ειρωνεύονται το έργο ως κακόγουστο και προκλητικό, ενώ ενοχλούνται και από την (θεωρούμενη ως) διεφθαρμένη τοπική αυτοδιοίκηση που το παρήγαγε. Από την άλλη, οι περισσότεροι σχολιαστές θεωρούν πως οι αντιδράσεις στο περιστατικό είναι υπερβολικές (και ενδεικτικές μιας χώρας σε μετα-εμφυλιακό διχασμό που πρέπει να ξεπεραστεί).
 • Αντιδράσεις στην ανάρτηση του προφίλ "Marie Claire Greece", 19/03/2021, 12:22

  Η ανάρτηση (αναδημοσίευση άρθρου που περιγράφει τα –εμπνευσμένα από παραδοσιακές ενδυμασίες– σύνολα της Γ. Αγγελοπούλου στις επίσημες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου, επαινεί τα ρούχα και το μοντέλο, συγκρίνοντάς τα με αντίστοιχες κινήσεις τιμής στην παράδοση άλλων ομάδων, και τα θεωρεί εξαίρετη διπλωματική κίνηση και αφορμή για ευρύτερη αποδοχή και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού και επένδυση σε αυτόν, από Έλληνες και όχι μόνο) δέχεται κυρίως αρνητικά σχόλια.
 • Αντιδράσεις στην ανάρτηση του προφίλ "Το Κουτί της Πανδώρας", 18/03/2021, 18:00

  Η ανάρτηση (αναδημοσίευση άρθρου όπου καυτηριάζονται οι επίσημες κυβερνητικές εκδηλώσεις της επετείου –και ειδικά η στρατιωτική παρέλαση– ως χουντικής έμπνευσης και αισθητικής, με ειδική αναφορά στις παραδοσιακές αμφιέσεις της Γ. Αγγελοπούλου) δέχεται κυρίως σύμφωνα σχόλια.
 • Αντιδράσεις για το άρθρο "Σεργουλόπουλος: Ας μην καπηλεύονται κάποια φασισταριά την έννοια της πατρίδας"

  Το άρθρο (ρεπορτάζ για συνέντευξη που έδωσε ο ηθοποιός Φ. Σεργουλόπουλος, όπου θέλησε να προσγειώσει τον εορτασμό της επετείου, επέκρινε τον θεσμό της παιδικής παρέλασης –την οποία θεώρησε ως συνδεδεμένη με τον στρατό και άρα άσχετη με την παιδική ηλικία– αλλά υπερασπίστηκε την ιδέα του πατριωτισμού και αναφέρθηκε στο τότε επίκαιρο ζήτημα της απόκτησης οικογένειας και τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και της ενδοοικογενειακής/επαγγελματικής βίας εις βάρος γυναικών) δέχεται σχεδόν εξολοκλήρου αρνητικά σχόλια. Οι περισσότεροι σχολιαστές επικεντρώνονται στην ταυτότητα του συνεντευξιαζόμενου ως ανοιχτά ομόφυλου άντρα, κάνουν ειρωνικά αστεία και χαρακτηρίζουν την ομοφυλοφιλία ως γελοιότητα, ασθένεια, έγκλημα (παιδεραστία –γίνεται μία αναφορά στον Δ. Λιγνάδη– και κτηνοβασία), απειλή των αξιών της πατρίδας και της οικογένειας και αντικοινωνική συμπεριφορά (συγχέεται με την παρενδυσία).
 • Αντιδράσεις για το 'αρθρο "Λάκης Γαβαλάς: Ντύθηκε τσολιάς για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση"

  Το άρθρο (ρεπορτάζ για την ανάρτηση του σχεδιαστή μόδας Λ. Γαβαλά στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή τους εορτασμούς της επετείου, όπου πόζαρε με παραδοσιακή στολή και παραθέτοντας στίχους του ελληνικού εθνικού ύμνου) δέχεται αρνητικές προς μεικτές αντιδράσεις. Οι περισσότεροι σχολιαστές αντιδρούν αρνητικά, και χωρίζονται σε δύο ομάδες: αυτούς που θεωρούν τον Γαβαλά ανόητο/νοητικά πάσχοντα και την κίνησή του ντροπιαστική/προσβολή εθνικών συμβόλων∙ και αυτούς που είτε επιτίθενται στον Γαβαλά λόγω της σεξουαλικότητάς του είτε αντιπαραβάλουν (ειρωνικά/πρόστυχα) την ταυτότητά του με την παραδοσιακή αρρενωπότητα που θεωρείται πως συνοδεύει την εικόνα του τσολιά.