Skip to main content

Αρχική    Περιγραφή του έργου    Συντελεστές       

Διαδικτυακό 1821

Λίστα αντικειμένων

Αντικείμενα

Λεπτομερής Αναζήτηση
 • #Greece200years

  Twitter hashtag
 • #Επανάσταση1821

  Το hashtag #Επανάσταση1821 κυριάρχησε στον κόσμο του Twitter τον Μάρτιο του 2021 κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το μεγαλύτερο μέρος των αναρτήσεων αναφέρεται στο γεγονός των εορτασμών με έναν περιπαικτικό χαρακτήρα για τα πολιτικά πρόσωπα ή αφορά εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα την 25η Μαρτίου 2021. Γίνεται, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική σημαία, η οποία χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως σημάδι εθνικισμού στον 21ο αιώνα. Οι εικόνες που συνοδεύουν τα κείμενα είτε καυτηριάζουν την επέτειο είτε δείχνουν ελληνικές σημαίες και αποτυπώσεις ελληνικών σημαιών σε κτήρια ανά τον κόσμο λόγω των εορτασμών.
 • #Greece2021

  Το hashtag #Greece1821 κυριάρχησε τον Μάρτιο του 2021 στο Twitter λόγω του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι χρήστες του διαδικτύου παρουσιάζουν με ικανοποίηση και έντονη χαρά τον εορτασμό των 200 χρόνων που πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο. Η γαλανόλευκη σημαία κυριαρχεί στις αναρτήσεις τους: παρουσιάζουν κτήρια ανά τον κόσμο με την ελληνική σημαία ή εικόνες με τη σημαία και ιστορικά πρόσωπα. Επίσης, καταγράφουν ιστορικές πληροφορίες για πρόσωπα και γεγονότα από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και δείχνουν τον ενθουσιασμό τους από την κινητοποίηση των Ελλήνων ανά τον κόσμο.
 • #Αϊτή

  Το hashtag #Αϊτή κυριάρχησε στο Twitter τον Μάρτιο του 2021 κατά τη διάρκεια των εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι χρήστες του Twitter εξέφρασαν την απογοήτευσή τους από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν προσκάλεσε εκπροσώπους από την Αϊτή στους επίσημους εορτασμούς. Οι χρήστες κάνουν αναφορά στην αναγνώριση από την Αϊτή του δικαιώματος των Ελλήνων για αυτοδιάθεση και δημιουργία ανεξάρτητου κράτους καθώς και την αποστολή ανδρών αλλά και χρημάτων υπέρ του αγώνα. Οι χρήστες αναδεικνύουν κείμενα και εικόνες που αφορούν την Αϊτή για να δείξουν πόσο άστοχη ήταν η κίνηση της κυβέρνησης που δεν κάλεσε αντιπροσωπεία στους εορτασμούς. Τέλος, γίνεται αναφορά και στον ηγέτη της Αϊτής Jean-Pierre Boyer και τον αποφασιστικό του ρόλο για την αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης.
 • 200 Χρόνια Ελληνικού Κράτους – Η Μαύρη Βίβλος του Ελληνικού Καπιταλισμού

  "Η σελίδα παρουσιάζει μία ανθολογία άρθρων και απόψεων με αφορμή την επέτειο για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με σκοπό να αναδείξει τις απόψεις και τα θέματα που συζητήθηκαν με επίκεντρο τον εθνικιστικό αφηγηματικό λόγο. "
 • Boycott ’21

  Tο Boycott ’21 αποτελεί μία πρωτοβουλία μέσα από την κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ. Η σελίδα προβάλλει μία άτυπη έκδοση δύο τευχών με σκοπό να σαμποτάρει τους εορτασμούς για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και αντιστέκεται σε εθνικιστικές κορώνες που προκύπτουν από την επέτειο. Η σελίδα παρουσιάζει και το τρίτο τεύχος που μοιράζεται σε στέκια και καταλήψεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.
 • Project1821 Athens

  Η σελίδα παρουσιάζει με εναλλακτικό τρόπο τους εορτασμούς της Ελληνικής Επανάστασης. Παρατηρεί ότι πραγματοποιούνται δίχως το λαϊκό στοιχείο, σχολιάζει τη σχέση της Ελληνικής Επανάστασης με τον ευρωκομμουνισμό και την έννοια της ανταρσίας των απίστων και επίσης συζητά τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
 • Γριφομπότ 1821

  Σελίδα στο διαδίκτυο που παρουσιάζει ένα θεματικό παιχνίδι αφιερωμένο στον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης. Το θεματικό παιχνίδι περιλαμβάνει τις περιοχές της Μεσσηνίας, της Ερμιονίδας και της Τριφυλίας. Για κάθε περιοχή παρουσιάζεται αναλυτικό ιστορικό περιεχόμενο για τα ιστορικά γεγονότα και τα πρόσωπα που εχουν λάβει μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Οι χρήστες ξεκινούν το παιχνίδι, αφού έχουν διαβάσει τις ιστορικές πληροφορίες.
 • Αριστερά και 1821

  Η σελίδα προέρχεται από τα ΑΣΚΙ και παρουσιάζει τη σχέση ανάμεσα στην αριστερά και το 1821 σε μία προσπάθεια να σκεφτούμε ξανά την ιστορία του ελληνικού 20ου αιώνα. Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας παρακολουθούν τις αναγνώσεις της Ελληνικής Επανάστασης συγκροτώντας ένα αποθετήριο από σπάνια αρχειακά τεκμήρια, μοναδικά έντυπα, ζωντανές συζητήσεις και πρωτότυπα κείμενα.
 • Επανάσταση 1821-Quiz

  Δημόσια ομάδα του facebook που παρουσιάζει ένα παιχνίδι- κουίζ σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση. Η ομάδα παρουσιάζει πώς μπορούμε μέσα από ένα παιχνίδι να μάθουμε και να διασκεδάσουμε σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση.
 • Ηχώ της Κύπρου 1821 - 2021

  Δημόσια ομάδα στο facebook που δημιουγήθηκε για να παρουσιάσει τα βασικά σημεία της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και τη σχέση Ελλάδας και Κύπρου κατά τη διάρκεια της.
 • Ελληνική Επανάσταση 1821

  Δημόσια ομάδα στο facebook που δημιουργήθηκε για να αναδείξει γνωστές και άγνωστε πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης. Η σελίδα παρουσιάζει με ιδιαίτερη θέρμη πρόσωπα και γεγονότα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά κατά τους συντάκτες, καθώς και πληροφορίες που δεν έχουν συζητηθεί αρκετά. Οι χρήστες επιδοκιμάζουν την προσπάθεια θεωρώντας ότι τους φέρνει σε επαφή με την ελληνική ιστορία.
 • 1821 @ Εσπερινό Γυμνάσιο Ρόδου

  Ιδιωτική ομάδα του facebook που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από σχολείο της Ρόδου. Σκοπός της ομάδας είναι η δημοσίευση περιεχομένου που αφορά την Επανάσταση για να τιμήσει και να υπενθυμίσει την πορεία για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους. Η ομάδα δημοσιεύει για δέκα μέρες τον Μάρτιο του 2021.
 • Βαλτέτσι 1821-Χώματα Ηρωισμού και ιστορίας

  Ιδιωτική ομάδα του facebook που ασχολείται με την περιοχή του Βαλτετσίου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Η ομάδα αναρτά περιεχόμενο σχετικά με τα ιστορικά πρόσωπα που έδρασαν στο Βαλτέτσι, καθώς και εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην περιοχή με αφορμή τον εορτασμό από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
 • Καστάνεα Πύργος Δουράκη 1821-2021

  Δημόσια ομάδα στο facebook που παρουσιάζει τη Μεγάλη Καστάνια της Μάνης και επικεντρώνεται στον Πύργο Δουράκη, έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς πύργους της Μεσσηνιακής Μάνης και το ρόλο που είχε κατά την Ελληνική Επανάσταση. Οι χρήστες δημοσιεύουν περιεχόμενο για τη μορφή του Δουράκη και τη γεωγραφική θέση του πύργου.
 • Σύλλογος απανταχού Βαλτετσιωτών, ο Κολοκοτρώνης

  Ιδιωτική ομάδα στο facebook που παρουσιάζει το σύλλογο των απανταχού Βαλτετσιωτών, "Ο Κολοκοτρώνης". Η ομάδα δημοσιεύει περιεχόμενο που αφορά τις εκδηλώσεις του συλλόγου, αλλά και ιστορικές πληροφορίες που αφορούν τη δράση της ιστορικής προσωπικότητας του Κολοκοτρώνη.
 • Οι Έλληνες παντου γιορτάζουμε την εθνεγερσία του 1821

  Ιδιωτική ομάδα του facebook που παρουσιάζει βασικά πρόσωπα και γεγονότα που θεωρούνται σημαντικά για την Ελληνική Επανάσταση.
 • Εθνεγερσία 1821-2021

  Ιδιωτική ομάδα του facebook που παρουσιάζει βασικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Η ομάδα αναφέρεται σε πρόσωπα και γεγονότα που θεωρούνται χαρακτηριστικά για την Επανάσταση και επίσης δημοσιεύει θέματα που θεωρεί σημαντικά για την Ελλάδα (θρησκευτικά, πολιτικά, επικαιρότητα, κ.ά).
 • Το αθάνατο 1821

  Ιδιωτική ομάδα που παρουσιάζει ιστορικές στιγμές και πρόσωπα από την Ελληνική Επανάσταση. Η ομάδα προσπαθεί να αναδείξει την Επανάσταση ως το πιο σημαντικό γεγονός που οφείλει να γνωρίζει το ελληνικό κοινό. Η ομάδα δίνει έμφαση στους πρωταγωνιστές του 1821.
 • Ο Τύπος της Επανάστασης: 1821-1832

  Ιδιωτική ομάδα στο facebook που συζητά για θέματα που αφορούν τον Τύπο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Η ομάδα ασχολείται με την αποδελτίωση του ελληνικού επαναστατικού τύπου κατά την περίοδο 1821-1832.
 • Άρις (Ασλάναγα) 1821-2021

  Δημόσια ομάδα στο facebook που δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η ομάδα επικεντρώνεται στο χωριό Άρις της Μεσσηνίας και την ιδιαίτερη σημασία που είχε στον αγώνα. Η ομάδα κάνει λόγο για τη συνεισφορά των ντόπιων πολεμιστών στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, αλλά και σε άλλες μάχες, όπως του Μωριά, του Βαλτετσίου, της Κορώνης, της Μεθώνης και τέλος στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς.
 • 17 Μαρτίου 1821

  Δημόσια ομάδα στο facebook που επικεντρώνεται στην περιοχή της Μάνης και συζητά πώς ξεκίνησε η επανάσταση στην περιοχή παρουσιάζοντας ιστορικές στιγμές και πρόσωπα. Η ομάδα κάνει επίσης και αναφορές σε σημαντικά σύγχρονα γεγονότα, όπως η υπόθεση των Ιμίων, αλλά και σε αθλητικές δράσεις.
 • Ερυθρές- Ελλάδα 1821-2021

  Ιδιωτική ομάδα στο facebook που ασχολείται με την ανάδειξη της Ελληνικής Επανάστασης ως κομβικού σημείου έκφρασης της εθνικής συνείδησης των ελληνορθοδόξων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ομάδα σχολιάζει πώς διαμορφώθηκε η εθνική συνείδηση από τους αγώνες των πρωταγωνιστών της Επανάστασης.
 • Η Ευρωστίνη στην Επανάσταση του 1821

  Δημόσια ομάδα στο facebook που σχετίζεται με το ιστορικό ηρωικό έργο θεάτρου σκιών με ήρωα τον Καραγκιόζη στην περιοχή της Ευρωστίνης αναδεικνύοντας τη συμμετοχή της περιοχής στην Επανάσταση του 1821. Οι δημοσιεύσεις παρουσιάζουν μικρά αποσπάσματα από το έργο.
 • Σ.Α.Ι.Π Ντρέδων - Μάρκος Ντάρας

  Δημόσια ομάδα στο facebook που συζητά τον ρόλο που είχαν στον Αγώνα οικογένειες από τη βόρεια Ήπειρο. Κυρίως ασχολούνται με σημαντικές ιστορικές (και όχι μόνο) δράσεις της οικογένειας των Ντρέδων.