Skip to main content

Αρχική    Περιγραφή του έργου    Συντελεστές       

Η Ελλάδα στο Μόναχο: 200 χρόνια ελληνοβαυαρικής φιλίας

Αντικείμενο

Τίτλος

Η Ελλάδα στο Μόναχο: 200 χρόνια ελληνοβαυαρικής φιλίας

Ημερομηνία

29 Ιουνίου 2021 - 19 Σεπτεμβρίου 2021

Χρονολογία Δημοσίευσης

2021

Περίληψη

Από την ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου Μονάχου: «Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε ο ελληνικός εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας. Η Βαυαρία διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο σε αυτά τα γεγονότα. O τότε διάδοχος του θρόνου της Βαυαρίας έτρεφε φιλικά αισθήματα προς τους εξεγερμένους σε αντίθεση με τις ηγέτιδες Δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες αντιμετώπιζαν την εξέγερση με κριτική διάθεση. Όταν ο Λουδοβίκος Α’ ανέβηκε στον θρόνο το 1825, απέστειλε στην Ελλάδα τον Συνταγματάρχη Carl von Heideck (1788-1861) μαζί με άλλους αξιωματικούς – ήταν η πρώτη επίσημη παρέμβαση μίας ξένης χώρας προς στήριξη των Ελλήνων. Ο υιός του Λουδοβίκου, Όθων, έγινε το 1832 ο πρώτος μονάρχης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Η Königsplatz και τα παρακείμενα αυτής οικοδομήματα αποτελούν έως σήμερα, περίτρανη απόδειξη αυτών των ιστορικών γεγονότων. Στο πλαίσιο του επετειακού έτους «Ελλάδα 2021» η περιοδική έκθεση «Η Ελλάδα στο Μόναχο – 200 χρόνια ελληνοβαυαρικής φιλίας» ακολουθεί τα ιστορικά ίχνη της Ελληνικής Επανάστασης στο Μόναχο.

Ήδη από νεαρή ηλικία, ο Λουδοβίκος είχε ενθουσιαστεί με την Αρχαία Ελλάδα και συνέλεγε έργα αρχαίας Τέχνης. Τα ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά της συλλογής του εκτίθενται δημοσίως από το 1830 στην Γλυπτοθήκη, η οποία σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Leo von Klenze (1784-1864). Επιθυμία του Λουδοβίκου Α’ ήταν να καταστεί το Μόναχο κέντρο πολιτισμού στην Γερμανία και παράλληλα να μετατραπεί σε νέα αρχαία Αθήνα στις όχθες του ποταμού Isar. Για το λόγο αυτό τόσο τα δύο μουσεία, αυτό της Γλυπτοθήκης και έναντι αυτής, οι Συλλογές Κρατικών Αρχαιοτήτων, που χτίστηκαν λίγο αργότερα, όσο και η κατασκευή των Προπυλαίων ακολούθησαν τα πρότυπα της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής.

Ο φιλόλογος Friedrich Wilhelm von Thiersch (1784-1860) ενίσχυσε πολύ τα φιλελληνικά αισθήματα του Λουδοβίκου Α’ και συνέβαλε στην δραστηριοποίησή του για τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Υποστήριξε, επίσης, την προετοιμασία Ελλήνων μαθητών για πανεπιστημιακές σπουδές στο Μόναχο. Ο ζωγράφος Peter von Hess (1792-1871) αναπαρέστησε στη συνέχεια τα πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ελληνικό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνόδευσε τον βασιλιά Όθωνα και την βασίλισσα Αμαλία στο ταξίδι τους στην Ελλάδα και από το 1840 δημιούργησε στον βασιλικό κήπο «Αρκάδες» των ανακτόρων στο Μόναχο, έναν θεματικό κύκλο εικόνων με αναπαραστάσεις από τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα. Aπό αυτές σώζονται μέχρι σήμερα μόνο τα προσχέδια: χρωματιστές ελαιογραφίες και σχέδια σε κάρβουνο. Η έκθεση είναι ειδικά αφιερωμένη στην βαυαρική διάσταση του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και στην επίδραση του στο Μόναχο. Σε προεξέχουσα θέση βρίσκονται τα Προπύλαια στην Königsplatz. Στοιχεία της κατασκευής τους αντικατοπτρίζουν τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, όπως και την ανοικοδόμηση μίας νέας κρατικής οντότητας υπό τον Όθωνα παραπέμποντας στην δυναστεία του Οίκου των Wittelsbach. Η έκθεση που είναι μοιρασμένη χωροταξικά μεταξύ των δύο μουσείων, των Συλλογών Κρατικών Αρχαιοτήτων και της Γλυπτοθήκης, προέκυψε ως ιδέα από κοινού με το Ίδρυμα Παλλάδιον και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο και το Μουσείο «Otto-König von Griechenland» στο Ottobrunn».

Εξειδίκευση τύπου

Έκθεση

Τύπος

Εικόνες

Γλώσσα

Άδεια Χρήσης

Επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Λίστες Αντικειμένων

Position: 5088 (12 views)