Skip to main content

Αρχική    Περιγραφή του έργου    Συντελεστές       

Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων (1776-1848). Επαναξιολογήσεις και Συγκρίσεις

Αντικείμενο

Τίτλος

Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων (1776-1848). Επαναξιολογήσεις και Συγκρίσεις

Ημερομηνία

12 Μαρτίου 2021-13 Μαρτίου 2021

Περίληψη

«Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), το Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών οργανώνει διαδικτυακά στις 12-13Μαρτίου 2021, το Διεθνές Συνέδριο για τον Αγώνα του 1821 με θέμα: «Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων (1776-1848). Επαναξιολογήσεις και Συγκρίσεις». Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς και αποτελεί μια από τις πολύπλευρες δράσεις που περιλαμβάνει η συνεργασία του ΕΚΠΑ με την Τράπεζα, στο πλαίσιο της συμμετοχής και των δυο θεσμών στις επετειακές εκδηλώσεις για το 1821.

Στόχος του συνεδρίου είναι η ένταξη της Ελληνικής Επανάστασης στην κρίσιμη περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, που αποκρυσταλλώθηκε στη Δυτική ιστοριογραφία ως «Εποχή των Επαναστάσεων» (1776-1848). Η επαναξιολόγηση της ελληνικής επαναστατικής εμπειρίας και η σύγκρισή της με άλλα επαναστατικά κινήματα ανά την Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, εκείνης της περιόδου αναδεικνύει τις όψεις του επαναστατικού φαινομένου και του χαρακτήρα της «Εποχής των Επαναστάσεων», οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες και ενδεικτικές για την κατανόηση παράλληλων μορφών της συλλογικής κινητοποίησης και της αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα κείμενα των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών στο συνέδριο θα συγκροτήσουν τη βάση για τον συλλογικό τόμο που θα δημοσιευθεί το 2021 από τις εκδόσεις Routledge, κορυφαίες εκδόσεις παγκοσμίως στο πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, και θα αποτελέσει μια από τις κορυφαίες δράσεις του Πανεπιστημίου στον εορτασμό της επετείου.

Στο συνέδριο συμμετέχουν ορισμένοι/ες από τους σημαντικότερους/ες διεθνώς ειδικούς της ιστορίας των επαναστάσεων του 18ου και 19ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο συμμετέχουν οι: Χρήστος Αλιπράντης, Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, David A. Bell, Christopher Clark, John Davis, Simon Dixon, Μαρία Ευθυμίου, Κατερίνα Γαλάνη, Τζελίνα Χαρλαύτη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Harald Heppner, Şükrü Ilicak, Annie Jourdan, Δημήτριος Καραδήμας, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Παρασκευάς Κονόρτας, Κώστας Κωστής, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, José Maria Portillo Valdé, Anna Maria Rao, Francesco Scalora, Miroslav Šedivý, Βάσω Σειρηνίδου, Σπύρος Βλαχόπουλος, Νάσια Γιακωβάκη. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος και ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου. Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους: Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, Νίκο Αλιβιζάτο, Νάσια Γιακωβάκη, Μαρία Ευθυμίου, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Παρασκευά Κονόρτα, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Ευάνθη Χατζηβασιλείου.»

Από το δελτίο τύπου του συνεδρίου, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ.

«Η επέτειος των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021) προσφέρει την αφορμή για να στραφούμε και να επανεξετάσουμε πολλά από τα ζητήματα που ανακύπτουν και διχάζουν στην κρίσιμη περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής και ιδεολογικών αλλαγών, που έχει αποκρυσταλλωθεί στην ιστοριογραφία ως «Εποχή των Επαναστάσεων» και που εκτείνεται από το 1776 έως το 1848. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν ένα καθοριστικής σημασίας γεγονός κατά την περίοδο της καταστολής που ακολούθησε την ήττα της Γαλλικής Επανάστασης το 1815. Σηματοδότησε την πρωιμότερη έκφραση της ελπίδας για την ελευθερία που θα πυροδοτούσε μια διαδικασία αναβίωσης και μεταλαμπάδευσης των φιλελεύθερων ιδεών σε παγκόσμια κλίμακα. Η επαναξιολόγηση της ελληνικής επαναστατικής εμπειρίας και η σύγκρισή της με άλλα επαναστατικά κινήματα ανά την Ευρώπη εκείνης της περιόδου αναδεικνύουν τις όψεις του επαναστατικού φαινομένου και του χαρακτήρα της «Εποχής των Επαναστάσεων», οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες και ενδεικτικές για την κατανόηση παράλληλων μορφών της συλλογικής κινητοποίησης και της αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα.»

Από το βιβλίο περιλήψεων του συνεδρίου, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ.

Εξειδίκευση τύπου

Συνέδριο/Ημερίδα

Τύπος

Κείμενο

Γλώσσα

Άδεια Χρήσης

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 (CC-BY-NC-SA)

Συνδεδεμένα δεδομένα

Φιλτράρισμα με βάση παράμετρο

Συσχέτιση
Τίτλος Εναλλακτική ετικέτα Κλάση
Η Ελλάδα και οι Φιλελεύθερες Επαναστάσεις του 1820-1823 στη Νότια Ευρώπη
Η Αυστρία και οι επαναστάσεις στα 1820: Ανάμεσα στην κληρονομιά του Συνεδρίου της Βιέννης και την πολιτική αλλαγή
Η Ευρώπη και οι Επαναστάσεις του 1776-1848
Ελλάδα, Ισπανία και η θεωρία της χειραφέτησης κατά τον πρώιμο ευρωπαϊκό φιλελευθερισμό
Η Ελλάδα και οι Επαναστάσεις του 1848: Άμεσες ανταποκρίσεις και λανθάνουσες συνάφειες
Διεθνικότητα και κοσμοπολιτισμός κατά τη δεκαετία του 1820: Ο Φιλελληνισμός στη δημόσια σφαίρα
Από τη Φιλαδέλφεια στην Αθήνα: Γιατί οι επαναστάσεις εμφανίζονται κατά κύματα
«Che dura prova è tentar di greca aquila il dorso». Ο Ελληνικός Αγώνας για την Ανεξαρτησία και η απήχησή του στη σικελιανή κουλτούρα του 19ου αιώνα
Η δεκαετία πριν την Ελληνική Επανάσταση: Μια μαύρη τρύπα στην οθωμανική ιστορία
Εσωτερικές Διαμάχες και Εμφύλιες Συγκρούσεις στη Σερβική και την Ελληνική Επανάσταση: Μια συγκριτική προσέγγιση
Η Σερβική, Ελληνική και Ρουμανική Επανάσταση σε σύγκριση
Η Ρωσία και η Ελλάδα στην Εποχή των Επαναστάσεων
Από τις εξεγέρσεις στην Ελληνική Επανάσταση: Οικονομικοπολιτικές πραγματικότητες και ιδεολογικά οράματα μεταξύ των Ελλήνων (από τα τέλη του 18ου αι. έως το 1821)
Πότε ακριβώς άρχισε η Ελληνική Επανάσταση; Η Φιλική Εταιρεία ως μέρος της επαναστατικής πράξης κατά το έτος 1820
Το άγρυπνο μάτι της Επανάστασης: Η δημόσια ασφάλεια και η συγκρότηση της αστυνομίας κατά την Ελληνική Επανάσταση
Η θάλασσα και η συγκρότηση έθνους-κράτους: Ανάμεσα σε ένα ιδιωτικό, κουρσάρικο και «πειρατικό» εμπορικό ναυτικό και έναν επαναστατικό εθνικό στόλο, 1821-1829
Οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές ειδήσεις στην αλληλογραφία των Νεαπολιτάνων προξένων στην Ελλάδα
Το όραμα των επαναστατημένων Ελλήνων για ένα δημοκρατικό και φιλελεύθερο κράτος: Τα Συντάγματα του Αγώνα και τα πρώτα μετεπαναστατικά Συντάγματα
Ιδεώδη ελευθερίας στην Ελληνική Επανάσταση και ο πολιτικός λόγος της Νεωτερικότητας

Position: 4556 (13 views)