Με αφορμή την επετειακή συγκυρία, το «Παρατηρητήριο για την Ελληνική Επανάσταση 1821» που οργανώσαμε κατά την διάρκεια του 2021 φιλοδοξούμε να αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις σύγχρονες και μελλοντικές μελέτες. Το έργο του Παρατηρητηρίου επιμερίζεται σε ομάδες εργασίας που έχουν αναλάβει την καταγραφή και τον σχολιασμό ακαδημαϊκών δράσεων, δημόσιων συζητήσεων καθώς και εκθέσεων, παραστάσεων, εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων, που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Η συλλογή υλικού γίνεται κυρίως από ανακοινώσεις/περιγραφές των δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο και έχει στόχο να λειτουργήσει ως πρότυπο αναφοράς και ως βάση ψηφιακού αρχείου για μελλοντικές έρευνες σχετικές με την ιστορική κουλτούρα. Κύριος στόχος του έργου είναι η νοηματοδότηση των δραστηριοτήτων αυτών με αναλύσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους ερευνητές του έργου. Με αυτόν τον τρόπο, συγκροτήθηκε για πρώτη φορά ένα μεθοδολογικό υπόδειγμα καταγραφής, τεκμηρίωσης και έρευνας αρχειακού υλικού το οποίο παράγεται και καταναλώνεται στον ψηφιακό χώρο από τους χρήστες του διαδικτύου.
Καθώς ένας από τους κύριους λόγους της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου είναι και ο διάλογος με αντίστοιχες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανταπόκρισή του, ποιοτικά, στα διεθνή πρότυπα, καθίσταται αναγκαία η διεθνής προβολή του έργου του είτε με συμμετοχή/ανακοίνωση σε ένα τουλάχιστον διεθνές συνέδριο είτε/και με δημοσίευση σε κάποιο διεθνές περιοδικό. Με αυτόν τον τρόπο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, μολονότι αποτελεί εκπαιδευτικό ίδρυμα της ελληνικής περιφέρειας, αναδεικνύεται σε διεθνές παράδειγμα πρωτότυπης ιστορικής έρευνας.
Τέλος, το Παρατηρητήριο θα ωφελήσει σε εγχώριο επίπεδο, και ιδιαίτερα σε τοπικό, καθώς θα επιχειρήσει να φέρει τους Έλληνες πολίτες, και κυρίως αυτούς της Θράκης, πιο κοντά στην παρακολούθηση της δημιουργίας της ιστορίας και της ιστορικής έρευνας, καθώς η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη προς όλους στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.