Βάλε τίτλο στο post σου

"Ο Ρόντρικ Μπίτον και η τρίτη εκδοχή για την Επανάσταση του 1821" Πηγή: Protagon.gr

Πες μας τι σημαίνει για εσένα η επανάσταση του 1821

1821: ημερομηνία ορόσημο. Για μένα σημαίνει μια νέα αρχή: γίναμε κράτος, γίναμε έθνος, βάλαμε τις βάσεις για να φτάσουμε σήμερα εδώ που είμαστε. Παρά το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που εμφανίστηκε από τον πρώτο κιόλας χρόνο της Επανάστασης, καταφέραμε να γίνουμε το πρώτο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα της Γηραιάς Ηπείρου. Αποτελέσαμε παράδειγμα και για άλλους μικρούς λαούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας (αν και προηγήθηκαν οι Σέρβοι, χωρίς επιτυχία) και να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Επίσης, η ημερομηνία αυτή είναι ταυτισμένη μέσα μου με το Θούριο του Ρήγα και τον ηρωισμό των απλών και άγνωστων ανθρώπων, οι οποίοι άφησαν πίσω οικογένειες και βιος και αγωνίστηκαν ή ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις θυσιάστηκαν για ένα όραμα.

Πες μας δυο λόγια για το αρχείο που ανέβασες

Tο κείμενο αυτό το διάβασα στην ηλεκτρονική σελίδα www.protagon.gr (https://www.protagon.gr/epikairotita/i-paragnwrismeni-diethnis-diastasi-tis-epanastasis-tou-1821-44342363043) και το βρήκα ενδιαφέρον. Μας απομακρύνει από την παραδοσιακή αντιμετώπιση του 1821, η οποία αναφέρεται στους μεγάλους οπλαρχηγούς και θίγει την αξία του αγώνα σε επίπεδο κοινωνικό, εθνικό, αλλά και παγκόσμιο.

Παραπομπή

Το αντικείμενο καταχωρήθηκε στις 11 Απριλίου 2022 χρησιμοποιώντας τη φόρμα “Τι σημαίνει για εσένα η Επανάσταση του 1821;” στον ιστότοπο “Το δικό σου 1821!" http:/observatory1821.he.duth.gr/crowdsourcing/item/381