το δικό σου 1821

Μια πρότυπη Δράση Πληθοπορισμού

 

Συντελεστές (με αλφαβητική σειρά)

 

Δρ. Δέσποινα Βαλατσού

Ιστορικός, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια

Υπεύθυνη Σχεδιασμού Δράσης

Υπεύθυνη ομάδας επιμέλειας & ελέγχου εγγραφών

Η Δρ. Δέσποινα Βαλατσού είναι Ιστορικός με Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Digital Media (University of Sussex, UK) και Διδακτορική Διατριβή στην Ιστορία (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί ως ιστορικός-ερευνήτρια σε πολλά ερευνητικά προγράμματα του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ. Εργάζεται στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) με διοικητικές και επιστημονικές αρμοδιότητες. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος «Ψηφιακό Αρχείο 1821». Διδάσκει Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ, όπου επίσης εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα «Ψηφιακή δημόσια ιστορία και ιστορική κουλτούρα: Σχεδιάζοντας μια πρωτότυπη και καινοτόμα δράση πληθοπορισμού για το 1821».

 

Ευτυχία Ηλιάδου

Γραφίστρια

Υπεύθυνη οπτικής ταυτότητας Δράσης

Η Ευτυχία Ηλιάδου σπούδασε Πληροφορική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε έξι χρόνια στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης ως πληροφορικός και έπειτα επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη γραφιστική. Συνεργάστηκε για 4 χρόνια με τη διαφημιστική F-Design που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη, τη Ρόδο, τη Μύκονο και την Αθήνα, ενώ παράλληλα έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο του παιδικού βιβλίου δημιουργώντας τα δικά της παραμύθια. Τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει ως freelancer τη δημιουργία εταιρικών ταυτοτήτων, εντύπων και διαδικτυακών τόπων. Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή γραφιστικού υλικού έργων LIFE για την Άνδρο και την Κάρπαθο. Έχει συνεργαστεί ως εικονογράφος με εκδοτικούς οίκους: Μάρτης, Ψυχογιός, Καστανιώτης κ.ά.

 

Κώστας Πολύζος

Κοινωνιολόγος, Ερευνητής

Υπεύθυνος επιμέλειας ιστότοπου Δράσης

Μέλος ομάδας επιμέλειας & ελέγχου εγγραφών Δράσης

Ο Κώστας Πολύζος γεννήθηκε στη Λαμία το 1995. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ΠΜΣ Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί στο πρόγραμμα «Ψηφιακό Αρχείο 1821» ως επιμελητής των θεματικών όρων και των λέξεων-κλειδιών, της βάσης δεδομένων και του ιστότοπου του προγράμματος.

 

Δρ. Κυριάκος Σγουρόπουλος

Ε.ΔΙ.Π. Δ.Π.Θ.

Επίβλεψη ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών έργου "Παρατηρητήριο για την Ελληνική Επανάσταση 1821"

Ο Κυριάκος Σγουρόπουλος αποφοίτησε το 2002 από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 2005 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον τομέα ηλεκτρονικής και τεχνολογίας συστημάτων πληροφορικής και το 2014 κατέθεσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Ανάπτυξη τεχνικών οπτικής αναγνώρισης χειρονομιών». Από το 2006 έως το 2017 εργάστηκε ως καθηγητής πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έκτοτε υπηρετεί σε θέση Ε.ΔΙ.Π. στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ.

 

Δρ. Αθηνά Συριάτου

Επίκουρη Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Νεότερης και Σύγχρονης)

Επιστημονικά Υπεύθυνη του Έργου "Παρατηρητήριο για την Ελληνική Επανάσταση 1821"

Η Αθηνά Συριάτου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Βρετανική και Ευρωπαϊκή Ιστορία στο University College London (UCL, Ph.D. 1997). Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο στο Βερολίνο (1996-1998, 2003-2004, 2014-2018). Από το 1999 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ): Γενική Ιστορία της Ευρώπης στο προπτυχιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» και Δημόσια Ιστορία και Εκπαίδευση στο μεταπτυχιακό «Δημόσια Ιστορία». Από το 2017 διδάσκει Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (ΤΙΕ), ως μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια – προηγήθηκε η θητεία της ως λέκτορα (2007-2013) και ως επίκουρης καθηγήτριας (2013-2017). Το διδακτικό της έργο στο ΔΠΘ συμπληρώνεται με το μάθημα Δημόσια Ιστορία, Τοπική Ιστορία και Κοινότητες Μνήμης, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις». Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Historein. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσφατα (2018) δημοσιεύθηκε το βιβλίο της Εξουσιάζοντας τα κύματα: Όψεις της ιστορίας και της ιστοριογραφίας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, από τις εκδόσεις Ασίνη. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται σε θέματα κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης και ιδιαίτερα της Βρετανίας: εθνικισμός και ταυτότητες μέσα από την εκπαίδευση στον 20ό αιώνα, χρήσεις της μνήμης και της δημόσιας ιστορίας, ιστορία της αυτοκρατορίας, μετα-αποικιακή ιστορία και ιστοριογραφία.

 

Αντώνης Τυρολοΐδης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών

Υπεύθυνος τεχνικής υλοποίησης Δράσης

Ο Αντώνης Τυρολοΐδης είναι Hλεκτρολόγος Mηχανικός και Mηχανικός Yπολογιστών (Msc) απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η κύρια ενασχόλησή του είναι εκπαιδευτική και ξεκίνησε από το 2006 ενώ από το 2013 είναι εταίρος σε Κέντρο δια βίου Μάθησης που ασχολείται εξειδικευμένα με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το γνωστικό αντικείμενό του είναι: Προγραμματισμός (C, C++, JAVA, HTML, PHP) και Μαθηματικά (Ανάλυση, Πιθανότητες, Επιχειρησιακή Έρευνα, Άλγεβρα, Αριθμητική Ανάλυση, Διαφορικές Εξισώσεις). Έχει ασχοληθεί επιπρόσθετα και με την επεξεργασία εικόνων και τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών ενώ το αντικείμενο της κατασκευής ιστοχώρων το εξασκεί από το 2002.